Rekisteröinti

Rekisteröintitoimenpiteisiin liittyviä neuvoja saa verkkosivuiltamme (Rekisteröinnit, vakuutukset ja kilvet) ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin verkkosivuilta (Ajoneuvon rekisteröinti)

 • Miten tehdään haltijan lisäys, poisto tai vaihdos?

  Ajoneuvon rekisteriin merkitty omistaja voi tehdä haltijan lisäystä, vaihdosta tai poistoa koskevan rekisteri-ilmoituksen. Rekisteri-ilmoitus tehdään ajoneuvon voimassa olevan rekisteröintitodistuksen ilmoitusosalla. Rekisteri-ilmoitus on tehtävä 7 päivän kuluessa ilmoitusosaan merkitystä muutospäivästä. Rekisteri-ilmoitus on tehtävä myös liikennekäytöstä poistetulle autolle.

  Trafin sivuilta lisätietoja: Ajoneuvon rekisteröinti

 • Uusi omistaja ei ole rekisteröinyt ajoneuvoa nimiinsä, miten saan vakuutukset ja ajoneuvoverot katkaistua?

  Jos ajoneuvon ostaja laiminlyö rekisteröintivelvollisuutensa, voi edellinen omistaja tehdä luovutusilmoituksen, joka päättää myyjän velvoitteet luovutuspäivään.

  Ajoneuvokaupan yhteydessä on tärkeää tehdä erillinen luovutuskirja johon täytetään ostajan nimi, osoite, luovutuspäivämäärä sekä ajoneuvon rekisteritunnus tai valmistenumero. Mikäli uusi omistaja ei tee rekisteri-ilmoitusta 7 päivän kuluessa luovutuksesta, edellinen omistaja voi osoittaa, että myynti on tapahtunut tekemällä luovutusilmoituksen rekisteröivällä katsastustoimipaikalla.

  Trafin sivuilta lisätietoja: Ajoneuvon rekisteröinti

 • Haluan poistaa autoni liikennekäytöstä talven ajaksi, miten sen voi tehdä?

  Ilmoituksen liikennekäytöstä poistosta voi tehdä ajoneuvon rekisteriin merkitty omistaja tai haltija. Omistaja tai haltija voi valtuuttaa asiamiehen hoitamaan ilmoituksen puolestaan. Jos omistaja tai haltija allekirjoittaa itse ilmoitusosan, asiamies voi jättää ilmoituksen ilman valtakirjaa rekisteröintitoimipisteeseen, muttei tällöin saa mukaansa tulostettavan rekisteröintitodistuksen ilmoitusosaa vaan ainoastaan teknisen osan. Ilmoitusosa lähetetään omistajalle postitse.
  Mukaan tarvitset rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan (osa 2) sekä henkilöllisyystodistuksen.

  Traficomin sivuilta lisätietoja: Ajoneuvon rekisteröinti

 • Kuinka saan talven ajan tallissa seisoneen auton kesällä takaisin käyttöön?

  Rekisteriin merkitty ajoneuvon omistaja tai haltija voi tehdä rekisteri-ilmoituksen ajoneuvon liikennekäyttöönotosta katsastustoimipaikalla. Mukaan tarvitset rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan (osa 2) sekä henkilöllisyystodistuksen.

  Omistaja tai haltija voi valtuuttaa asiamiehen hoitamaan ilmoituksen puolestaan. Jos omistaja tai haltija allekirjoittaa itse ilmoitusosan, asiamies voi jättää ilmoituksen ilman valtakirjaa rekisteröintitoimipisteeseen muttei tällöin saa mukaansa tulostettavan rekisteröintitodistuksen ilmoitusosaa vaan ainoastaan teknisen osan. Ilmoitusosa lähetetään omistajalle postitse.

  Traficomin sivuilta lisätietoja: Ajoneuvon rekisteröinti

 • Olen ostanut auton ja haluan rekisteröidä sen nimiini, kuinka toimin?

  Ajoneuvon omistusoikeuden siirtymisestä tehdään rekisteri-ilmoitus. Rekisteri-ilmoitus on tehtävä 7 päivän kuluessa omistusoikeuden luovutuspäivästä rekisteröintitoimipisteessä. Rekisteri-ilmoitus on tehtävä autoille myös liikennekäytöstä poiston aikana.

  Katsastusasemalla voit samalla tehdä liikennevakuutuksen ja autovakuutuksen (kaskon). Teemme vakuutuksia lähes kaikkiin vakuutusyhtiöihin. Jos vakuutus tehdään rekisteröinnin yhteydessä ja paikalla ei ole vakuutuksenottaja, on asioivalla henkilöllä oltava valtakirja vakuutuksen tekoa varten.

  Valtakirjasta on ilmettävä, että valtuutetulla on oikeus tehdä vakuutus, ajoneuvon yksilöintitiedot, mihin vakuutusyhtiöön ajoneuvo vakuutetaan, millainen vakuutus ajoneuvoon hankitaan (esim. minkälainen kasko ajoneuvoon tulee), kuinka monessa erässä vakuutusmaksut maksetaan ja onko vakuutuksenottajalla entuudestaan bonuksia, jotka halutaan siirrettäväksi ko. ajoneuvoon.

  Traficomin sivuilta lisätietoja: Ajoneuvon rekisteröinti